E-Ticaret

e-ticaret

E-Ticaret Nedir?

Kısaca e-ticareti yani elektronik ticareti, iş, ürün ve/veya hizmetlerin internet, telefon gibi elektronik araçlarla alışveriş yapılarak satılması, satın alınması, kiralanması, pazarlanması vb. olarak tanımlayabiliriz.
Bütün dünyada internet kullanımının müthiş bir hızla yaygınlaşması internet üzerinden yapılan alışverişi muazzam ölçülere çıkarmıştır. Türkiye´de de internet kullanımı dünyayla paralel bir şekilde büyümüştür ve büyümeye devam etmektedir. Ülkemizin sahip olduğu genç nüfus oranı yeni teknolojilerin kullanımını bir çok Avrupa ülkesine göre daha yüksek bir potansiyel haline getirmektedir.

Rakamlarla E-Ticaret

TUSİAD´ın raporlarına göre bütün Dünya´daki elektronik ticaretin büyüklüğü 2016 yılı itibariyle 1,6 trilyon dolara ulaşmıştır. Aynı raporda ülkemizdeki online perakende hacminin 17.5 milyar TL´ye ulaştığı ifade edilmektedir. Bu rakamlar 2016 yılının raporlarından alınmıştır, günümüzdeki rakamlar tahmin edileceği gibi çok daha büyümüş durumdadır.

Türkiye’nin potansiyelini yakalaması için klasik perakendeciler ve KOBİ’ler e-ticareti benimsemeli

TÜSİAD

TüSİAD’ın belirttiği gibi ülkemizde faaliyet gösteren her girişimcinin, yatırımcının, ticaretle ilgilenen herkesin e-ticareti benimsemesi ve bu alanda yatırım yapması, yaptığı yatırımları büyütmesi gereklidir. Gelecekte de faaliyetlerini sürdürmek isteyen şirketler için ise e-ticaret bir gereklilikten ziyade zorunluluk haline gelmiştir.

E-Ticaret Kolay Mı?

Günümüze kadar en çok alışveriş yapılan mağazalar büyük şehirlerin en işlek caddesindeki mağazalardı. Böyle bir caddede küçük ölçekli bir mağazayı kiralamak dahi önemli ölçüde sermaye gerektirmektedir. Bu günlerde internet üzerinden satış yapan mağazalar çok daha ciro etmekte ve kira, personel gibi giderlerini daha aza düşürüp daha çok kar etmektedir.
Ayrıca perakende satış dışında onlarca farklı elektronik ticaret alanı bulunmaktadır. Ev, otel, araç kiralama, seyahat biletleri, ev temizlik hizmeti gibi hizmetlerin alışverişi, personel bulma, özel öğretmen bulma, etkinlik rezervasyonları, müzik ya da filmlerin elektronik ortamdaki ticareti gibi.
Peki elektronik ticarete atılmanın zorlukları ya da kolaylıkları nelerdir.
Önce kolaylıklarını ya da bir başka deyimle avantajlarından bazılarını sıralayalım

  1. En önemlisi sermaye gereksiniminin minimuma indirilmesi
  2. (Belki bu madde daha önemlidir) Türkiye’nin genç nüfusu ve elektronik ticaretin hızla büyüyor olması. Gelişmekte olan ülkeler grubunda yer almamız
  3. Mağaza kirası, personel gideri gibi giderlerin ya olmaması ya da en az düzeyde tutulabilmesi
  4. Stok tutmadan ticaret yapılabilmesi
  5. Büyük rakiplerin önüne geçebilmenin gerçek dünyada olduğundan daha mümkün olması
  6. Çoğu zaman sadece bir akıllı telefon kullanarak siparişleri yönetebilme ve müşterilerin taleplerini değerlendirebilme
  7. Pazarlamanın daha kolay olması, hedeflenen müşteri kitlesine ulaşmanın kolaylığı
  8. Reklam yapmanın daha kolay olması ve reklam araçlarının ulaşılabilir olması
  9. Raporlama ve istatistiklerin daha kolay yapılmasıyla hangi ürünlerin satışına öncelik verilmesine karar vermek ve stokları buna göre düzenlemek
  10. Dijital ürünlerin satışında (mesela konser bileti) iletim maliyetinin sıfıra indirilmesi.
  11. Sadece yurtiçinde değil bütün dünyayı bir pazar olarak görebilme
  12. Ülkemizin özellikle teksil alanındaki kalitesiyle yurtdışındaki satıcılara ulaşmanın kolaylığı
  13. Trendlerin kolayca yakalanabilmesi
  14. Krizlerden daha az etkilenme
  15. ...

Şimdi de zorluklarından, dezavantajlarından bahsedelim.
  1. En büyük zorluk tekelleşme aşamasına gelmiş ya da gelmekte olan rakipler. Büyük online perakende satıcıları
  2. Fiyatların çoğu durumda açık olarak sunularak kıyasıya rekabet olması ve kar oranının düşmesi
  3. Yasal koşullar. Örneğin ayakkabı satan bir çevirimiçi şirket, müşteri ürünü iade ettiğinde kargo ücretini karşılamalıdır.
  4. Kargo ve sevkiyat zorlukları. Bazen gönderilen ürünler kargo sürecinde zarar görmekte ve iade edilmektedir
  5. Müşteri kitlesinin sadakatini sağlamanın zorluğu, çevirimiçi müşteriler kolayca başka satıcılara yönelebilirler. (Bunu bir olanağa, fırsata çevirmek de mümkündür)
  6. Teknolojinin sürekli gelişmesiyle güncel kalınması ve yenilenmek gerekliliği.
  7. İlgilenilmediği takdirde yapılan yatırımın getirisinin olmamaması
  8. Elektronik ticaret sitesini, uygulamasını yapan kurum ya da kişilerin talepleri yerine getirmemesi ve ilgilenmemesi. Benzer şekilde çok büyük ajanslarla yapılan işbirliklerinde de ajansın üstünkörü şekilde taleplere yaklaşması

Biz Size Ne Katarız?

Öncelikle 15 yıla dayanan yazılım, e-ticaret, internet reklamcılığı ve arama motoru optimizasyonu (SEO) deneyimimizle ihtiyaçlarınızı profesyonel bir şekilde değerlendiririz. Gereksiz yatırımlardan ve maliyetlerden kurtararak en optimum önerilerde bulunuruz.
Çalışma hayatımız boyunca gerek küçük ve orta ölçekli işletmelere gerekse de Türkiye’nin en büyük şirketleri listesinde yer alan şirketlere elektronik ticaret uygulamaları ve yazılımları geliştirdik. Bu dönemde çok önemli deneyimler elde ettik ve bu deneyimler ile hangi ihtiyaca hangi çözümlerin sunulması gerektiği konusunda uzmanlaştık. Uzmanlığımızı e-ticaretten verim almanız için değerlendirmenize sunarız.
E-ticarete yeni yatırım yapacak olan işletmelere ya da halihazırda e-ticaret sitesi olup gerekli verimi alamayan işletmelere deneyimlerimizi aktararak, gerekli rakebet ve müşteri analizlerini yaparak neler yapılması gerektiğini, hangi adımlar atılırsa başarılı olunacağını aktarırırz.
Elektronik ticarette başarılı olmak için sadece başlıbaşına yazılım, elektronik araçlar bilgisi ya da başlıbaşına iktisat, ekonomi bilgisi yeterli değildir. Gerek akademik hayatımızda gerekse de iş hayatımızda edindiğimiz ekonomi, yazılım ve e-ticaret bilgi ve tecrübelerimizi, sizin bilgi ve tecrübelerinizle birleştirip güçlü bir işbirliği kurarız, birlikte büyümek için çalışmayı öneririz.
İnternet ticaretinden verim almak için ülke koşullarını, yeni trendleri, eğilimleri, güncel konuları da iyi incelemek ve değerlendirmek gerekir. Örneğin 2019 yılı diğer yıllara göre sıfır otomobil satışlarının düştüğü bir yıldır. Bu otomobil sektörü için bir kriz olarak değerlendirilse de otomobil aksesuarları ve yedek parçaları satan işletmeler için bir fırsattır. Çünkü insanlar yeni otomobil alamıyorlar ve mevcut otomobillerini kullanmak zorunda kalıyorlar. Bu durum otomobillerinin zaruri ihtiyaçlarını karşılamaları için ya da otomobillerini daha da güzel hale getirmek için aksesuar ya da yedek parça almalarına yol açabilmektedir. Oto aksesuar ve yedek parça satışı yapan iş ortaklarımızın satışlarındaki artış bu öngörümüzü desteklemektedir. Bu tür öngörülerimizi tarafınıza sunar ve kazanç elde edilebilecek adımlar öneririz.
Eğer işinizi internete taşımak ya da varolan internet site veya uygulamalarınızı geliştirmek ve daha da verimli hale getirmek istiyorsanız hiç çekinmeden bizi 0532 544 35 82 numaralı telefondan arayabilirsiniz.